Resultaat klimaatproject Energiebesparing KMOs

De zes deelnemers besparen zo’n 12% energie en reduceren hun CO2-uitstoot met 18% !

Om kmo’s uit onze regio te helpen bij het besparen van energie en het reduceren van hun CO2-uitstoot dienden we een projectvoorstel in bij de provincie Vlaams-Brabant. Dankzij dit project konden we zes kmo’s in het Hageland begeleiden om hun energie efficiënter te gebruiken, hun verbruik te verminderen en hun CO2-uitstoot te reduceren. En met resultaat!
 
De deelnemende bedrijven (Renier Natuursteen, Multiobus, Kringwinkel Hageland, VanErum, Solide, Bruyninckx miniwitloof) komen uit diverse sectoren: 3 productiebedrijven, 1 distributiecentrum, 1 tuinbouwbedrijf en 1 autobusbedrijf. Hoewel er zowel grote als kleine energieverbruikers deelnamen, bleek dat ze allemaal energie-efficiënter zouden kunnen werken.
 
Resultaat
Eind 2022 zal op basis van de goedgekeurde energieplannen bij alle bedrijven samen 12% primaire energie bespaard zijn (-8,8 TJ prim) en de CO2 uitstoot met 18 % CO2 gereduceerd zijn (-802 ton CO2 = uitstoot van 195 Vlaams-Brabantse huishoudens).

De deelnemende bedrijven hebben dankzij de energieplannen ook een strategie in handen om de komende jaren verder energie te besparen en minder CO2 uit te stoten. Zo zijn ze voorbereid op de energietransitie die er voor elk bedrijf aankomt en zorgt de energiebesparing ervoor dat hun energiefactuur minder snel oploopt.

Het volledige eindrapport kan je downloaden via deze link.